Burgemeester Carol van Eert: van de Maas uiteindelijk naar de Waal


Op het eerste gezicht lijkt een Noordoost Brabander weinig binding te hebben met het Land van Maas en Waal. Mijn ouders hebben wat gezworven door Brabant en zijn verantwoordelijk voor mijn Bourgondische achtergrond, gestoeld op een degelijke katholieke basis. Mijn geluk is geweest dat mijn vader vlak voor zijn priesterwijding besloot tot een andere roeping.  Want juist mijn vaders oorsprong bracht me al jong in aanraking met de Limburgse Maas. Omdat zijn moeder uit Arcen kwam, nam hij mij daar als kind vaak mee naar toe en herinner ik me de vele uren spelen in de kasteelruïne aan de oevers van de Maas.

Toen ik op 18 jarige leeftijd in Nijmegen ging wonen en studeren, was ik direct verslingerd aan de Waal. Veel ruiger en robuuster dan die relatief kalme Maas. Die rivierliefde heeft onbewust meegespeeld toen ik met mijn toenmalige vriendin besloot te trouwen in de prachtige Andreaskerk van Weurt. Het is daarom achteraf allemaal volkomen logisch dat ik in Beuningen terecht ben gekomen. Immers hier komen mijn liefde voor de stromende rivier, de Rooms-Bourgondische cultuur en de gemoedelijkheid van de mensen samen.  Zo hebben Maas én Waal uiteindelijk mede mijn stroming bepaald.