Cultuurhistorie inzetten om te bouwen aan geluk van mensen in de toekomst


De innerlijke stem van Ferdinand van Hemmen
Altijd al heb ik een fascinatie gehad voor het landschap van de rivier. Die bekoring kan vanuit je diepste wezen komen. Dat ga je je pas goed realiseren als je een foto uit de kindertijd bekijkt: een kleuter staat, handjes op de rug, te staren naar een vissersbootje op een strang, de Tichelkuul noemden ze die bij ons, in Huissen. 

Heel wat uren bracht ik in mijn jeugdtijd door rond de strangen en kolken in de uiterwaarden. Ook deed ik volop mee aan de tradities waar het stadje bol van stond: processie, kermis, carnaval en gildenfeesten.

Uiteindelijk volgde ik mijn innerlijke stem, ging ik geschiedenis studeren aan de universiteit in Nijmegen. Geschiedenis of cultuurhistorie draait  in mijn ogen vooral om de mens, om zijn verhaal. Op den duur legde ik me toe op hoe dat verhaal zich openbaart in het landschap. Het landschap, ook in het Land van Maas en Waal, is een sfeer bij uitstek om cultuurhistorie te ontdekken. Het is een uiting van ontelbare oplossingen die mensen door de eeuwen heen bedachten om te overleven. Het is dan ook een bijzonder rijke historische bron. Het landschap maakt het verleden tastbaar én actueel. Het kan daardoor een brug slaan tussen verleden, heden en toekomst, tussen generaties Maas en Walers.

Het landschap is dan ook  dé plaats om de geschiedenis en identiteit van een streek te ervaren. Cultuurhistorie kan ons zo helpen aan een dierbare, vertrouwde sfeer in tijden dat we economisch, cultureel en sociaal opgeslokt lijken te worden door grote verbanden, globalisering. Cultuurhistorie kan ons daarbij stimuleren om elkaar te vinden in de onstuitbare maalstroom van veranderingen. Ze kan voor ons ook een grote inspirator zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Als we zo erfgoed, onze identiteit, meenemen naar de toekomst kan vernieuwing samengaan met trots, thuisgevoel, vriendelijkheid en warme gastvrijheid voor iedereen.

Het Land van Maas en Waal met zijn rivieren, dijken, weteringen, afwisselende topografie en gemoedelijke cultuur heeft ongelooflijk veel te bieden. De Maas en Waal CultuurExpress is een indrukwekkende vorm van erfgoed-samenwerking die een krachtige impuls kan geven aan deze ontwikkeling. En ik ga er prat op hierbij een handje te mogen helpen.